Nieuws

Hoe financieel inzicht leidt tot slimmere strategische keuzes

Financieel inzicht helpt je organisatie met het verloop van verschillende operationele processen én levert je verschillende voordelen op, op strategisch gebied. Welke dat zijn, bespreken we hieronder.

Consult aanvragen
Hoe financieel inzicht leidt tot slimmere strategische keuzes
  • Geschreven door

    Harold

    J.M. Klein Swormink

  • Gepubliceerd op

    2/28/2022

Als je aan het roer staat van een onderneming, dan ben je ook verantwoordelijk voor de strategische keuzes die er gemaakt worden. Strategische keuzes zijn keuzes die beslissend zijn voor de ontwikkeling en toekomst van je organisatie. Het is daarom wenselijk om deze met zo min mogelijk risico te nemen. Een van de manieren waardoor je strategische keuzes met zekerheid kunt maken, is door goed financieel inzicht te hebben. Bij moni weten we alles van de voordelen van financieel inzicht. Financieel inzicht helpt je organisatie met het verloop van verschillende operationele processen én levert je verschillende voordelen op, op strategisch gebied. Welke dat zijn, bespreken we hieronder.

Meer rust in de organisatie

Als eerste: financieel inzicht creëert rust. Rust in de organisatie en daarmee rust in het hoofd van de ondernemer. Als je inzicht hebt in je cijfers, heb je ook meer grip op je bedrijf. Zeker als je groeit is het belangrijk om goed te kunnen sturen op je cashflow, inkomsten en uitgaven, KPI’s en risico’s. Bij moni zien we dit heel vaak: als een ondernemer zich niet druk hoeft te maken over de financiën, kan hij betere strategische beslissingen nemen en zich focussen op de creatie van nieuwe business.

Begrotingen geven richting

Wanneer je goede begrotingen opstelt of voor je laat opstellen, leidt dit tot het maken van slimmere strategische keuzes. Als je verschillende opbrengsten en kosten over de komende periode duidelijk hebt, kun je bijvoorbeeld bepalen of het verstandig is om te investeren in bijvoorbeeld een nieuwe machine, computer of gebouw. Kan dat in het komende jaar? Levert het me iets op? Of toch maar niet investeren, omdat ik het geld hard nodig heb de komende tijd? Bij moni zien we dat ondernemers met goede begrotingen altijd antwoord hebben op deze vragen.

Minder financiële bottlenecks

De winst blijft uit en de afgelopen maanden laten alleen maar verlies zien, hoe komt dat? Ergens in het bedrijf loopt het niet helemaal lekker en worden er te hoge kosten gemaakt. Zonder financieel inzicht is het lastig achterhalen waar deze zogenoemde 'bottleneck(s)' zitten. Door inzichtelijk te krijgen op welke afdeling bepaalde kosten worden gemaakt, valt te achterhalen waar de bottleneck zit. We geven een voorbeeld. Na een financiële analyse blijken hogere kosten op de afdeling kwaliteit. Het personeel op de afdeling kwaliteit, doet drie keer zo lang doet over het afwerken van één product, dan oorspronkelijk was begroot. Door financieel inzicht is het nu duidelijk op welke positie in het bedrijf de kosten te hoog zijn en waar het constante verlies vandaan komt. Nu kan de ondernemer deze bottleneck tackelen en zijn onderneming de goede richting op sturen. 

Inzicht in het verleden geeft grip op de toekomst

Door gegevens uit het verleden te analyseren, kun je betere voorspellingen doen over de toekomst. Als je bijvoorbeeld weet hoe groot de brutomarge is door financieel inzicht, kun je ook betere prognoses en budgetten opstellen. De verdeling van de kosten hierbij is belangrijk. Als ik meer omzet haal, welke kosten nemen dan toe en welke blijven gelijk? Bij moni zien we dat ondernemers met financieel inzicht altijd antwoord hebben op deze vragen en daarmee meer grip hebben op de toekomst.

Berekende keuzes kunnen maken

Er komt een extra opdracht op je pad, maar er is hier niet genoeg personeel voor. Is het mogelijk, of misschien wel nodig, om iemand extra aan te nemen? Wat zou die nieuwe persoon maximaal mogen kosten? Antwoorden op deze vragen krijg je pas als financiële gegevens volledig en inzichtelijk zijn. Dan pas kan er een onderbouwde beslissing gemaakt worden. Zo kom je niet na een tijdje voor vervelende verrassingen te staan. Dit gaat niet alleen over het salaris van de nieuwe werknemer, maar ook over alle andere kosten die bij personeel horen zoals kosten voor de werkplek en sociale lasten.

Gericht kunnen besparen

Als je door financieel inzicht goed in kaart kunt brengen waar de kosten precies zitten, kun je ook kijken naar hoe dit mogelijk efficiënter kan. Bijvoorbeeld door het toepassen automatisering of uitbesteden. Denk aan het (gedeeltelijk) automatiseren van de administratie, zoals een scan- en herken oplossing of een bankkoppeling. Zo kun je door financieel inzicht gericht sparen voor bijvoorbeeld een investering.

Als ondernemer is de ontwikkeling en toekomst van je organisatie je hoofdverantwoordelijkheid. Met financieel inzicht ben je in staat om beslissingen hierover met zo min mogelijk risico te nemen. Ben jij een ondernemer en wil je meer financieel inzicht krijgen in jouw organisatie? Bij moni helpen wij ondernemers elke dag om het meeste uit hun bedrijf te halen. Zo kunnen wij jou ook helpen met groeien.

Laten we praten!