Nieuws

Dit kun je het beste doen met de winst uit je onderneming!

Het is raadzaam om een aanzienlijk deel van de winst uit je onderneming te herinvesteren in je bedrijf. Maar hoeveel, hoe doe je dit precies en welke opties zijn er? Ontdek het in ons blog.

Consult aanvragen
Dit kun je het beste doen met de winst uit je onderneming!
 • Geschreven door

  Harold

  J.M. Klein Swormink

 • Gepubliceerd op

  11/25/2021

Wat kun je doen met de winst uit je onderneming?

Gefeliciteerd! Je hebt na hard werken een mooie winst behaald met je onderneming. Maar wat kun je nu het beste doen met deze winst?

Het is raadzaam om een aanzienlijk deel van de winst uit je onderneming te herinvesteren in je bedrijf. Maar hoeveel, hoe doe je dit precies en welke opties zijn er?

Wij leggen je hieronder graag zes verschillende opties uit.

Mogelijkheden voor jouw winst? Dit zijn de opties!

Jouw bedrijf zien groeien is het mooiste wat er is.

Daarom ben jij gaan ondernemen. Maar stil staan is achteruitgaan. Blijf dus investeren in groei.

 1. Creëer een buffer voor als het minder gaat
 2. Investeer altijd 70% van je winst in groei
 3. Bouw je pensioen op als ondernemer
 4. Los je schulden af en sta er financieel sterker voor
 5. Investeer in de lange termijn en bespaar kosten
 6. Je kunt de winst uitkeren

1. Creëer een buffer voor als het minder gaat

Als ondernemer kun je natuurlijk financieel gezien betere en mindere tijden kennen. Rond de 40% van de faillissementen komt door een onvoldoende cashflow. Als het financieel minder gaat dan kan het dus van levensbelang zijn om een buffer te hebben.

Hoe groot moet deze buffer zijn?

Hoeveel buffer je nodig hebt is voor elke ondernemer verschillend. Wij raden iedereen aan om minstens een buffer van 3 maanden aan doorlopende kosten en salarissen op te bouwen.

Heb je kortlopende projecten of maak je deel uit van een seizoensgebonden branche? Dan is een grotere buffer misschien wenselijk. Laat je hierover adviseren door een professional met ervaring in jouw branche.

2. Investeer altijd 70% van je winst in groei

Na hard werken je eigen bedrijf zien groeien is het mooiste wat er is! Maar stil staan is achteruitgaan. Het is daarom van enorm belang om te investeren in groei. Bij moni adviseren we om 70% van je winst te investeren in groei. Maar op welke manieren kun je dit doen?

Investeren in innovatie

Gebruik een deel van je winst om je producten, diensten of service te vernieuwen en te verbeteren. Zo blijf je de concurrentie voor.

Investeren in je personeel

Besteed een deel van je winst aan het aannemen van nieuwe medewerkers of het doorontwikkelen van je huidige personeel. Dit kun je doen door het aanbieden van opleidingen en cursussen.

Andere bedrijven overnemen

Het overnemen van een ander bedrijf kan een ingewikkeld proces zijn. Desalniettemin kan het zeker lonen om hier je winst voor te gebruiken.

3. Bouw je pensioen op als ondernemer

Na jaren hard werken wil je op een dag genieten van je pensioen. Maar als ondernemer krijg je alleen een AOW en dat is helaas geen vetpot. Het is daarom slim om een deel van je winst telkens weg te zetten voor je pensioen. Dit kun je als ondernemer op verschillende manieren doen met je winst.

Banksparen of beleggen

Hierbij leg je elke periode zelf een bepaald bedrag in voor je pensioen.

Ouderedagsreserve periodiek of in één keer afstorten?

Je mag als ondernemer jaarlijks een deel van je winst reserveren voor je pensioen.

Stakingswinst afstorten

Als je je bedrijf verkoopt realiseer je (als het goed is) stakingswinst. Door deze af te storten in een lijfrenteproduct kun je op een fiscaal vriendelijke manier je pensioen veiligstellen.

4. Los je schulden af en sta er financieel sterker voor

Om een eigen onderneming te runnen is de kans groot dat je verschillende leningen hebt afgenomen. Door met je winst deze leningen (deels) af te lossen kun je een financieel sterkere positie voor jezelf creëren.

Het kan bijvoorbeeld interessant zijn om leningen en kredieten van je onderneming (of bijvoorbeeld je privé-hypotheek) af te lossen.

Let op

Let wel goed op of je genoeg geld over hebt op je zakelijke rekening voor financiële tegenvallers op korte termijn voordat je de winst voor het aflossen van schulden gebruikt. Anders kom je eventueel uit bij hetzelfde cashflow probleem.

5. Investeer in de lange termijn en bespaar kosten

Er zijn verschillende manieren waar op je je winst kunt gebruiken om te investeren in de lange termijn. Wij geven hieronder twee voorbeelden.

De aanleg van zonnepanelen

Door deze aan te leggen kun je met de huidige subsidieregelingen al gauw een rendement van 7% realiseren. Ook helpen ze besparen op je energierekening.

Het kopen van je bedrijfspand

Als je huurt is het misschien mogelijk om je winst te gebruiken om je bedrijfspand te kopen. Een investering in onroerend goed kan natuurlijk op de lange termijn weer veel geld opleveren.

6. Je kunt de winst uitkeren

Naast al dat investeren kun je natuurlijk ook je winst gewoon uitkeren. Als je 100% eigenaar bent van je onderneming staat niets je daartoe in de weg.

De vraag is natuurlijk wel of dit de verstandigste keuze is om met je winst te doen. Zoals hierboven gezegd zijn er verschillende mogelijkheden voor je winst die je onderneming sterker zullen maken.

Vast salaris

Bij moni raden we je aan om jezelf van je winst een vast salaris uit te keren. Zo kun je de winst die overblijft opzij zetten of investeren in groei.

Meer weten over ondernemen? Laten we praten!

Wij helpen elke dag ondernemers om het meeste uit hun bedrijf te halen. Samen gaan we jouw bedrijf naar een hoger plan tillen. Zodra je kiest voor moni gaan we aan de slag. We inventariseren je situatie en komen met een oplossing die past. De fase daarna verloopt cyclisch. We interpreteren data, sturen bij en analyseren de effecten. Zo haal jij meer en meer uit je business.

Benieuwd wat Moni voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem contact op voor advies op maat.