Werken bij

Een carrièreswitch van (assistent) accountant naar controller, hoe zit dat eigenlijk?

Misschien merk je dat je in je werkzaamheden als (assistent) accountant uitdaging en veelzijdigheid mist. Je wilt eigenlijk liever met toekomst bezig zijn, de ‘waarom’ achter trends en cijfers verklaren en ondernemers helpen met het maken van de beste beslissingen. Ben je op zoek naar manieren om je vaardigheden in het interpreteren van financiële gegevens aan te scherpen of te demonstreren in een rol die meer toegevoegde waarde biedt? Dat is mogelijk als controller!

Consult aanvragen
Een carrièreswitch van (assistent) accountant naar controller, hoe zit dat eigenlijk?
  • Geschreven door

    Chris

    Spaaij

  • Gepubliceerd op

    7/22/2022

De overstap van (assistent) accountant naar controller komt vaak voor op de arbeidsmarkt, vaak op een carrièrepad dat gericht is op de functie van CFO. Overweeg je de switch? Wij hebben de meest voorkomende karaktereigenschappen van een controller op een rijtje gezet. Kan je je hierin vinden? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je de switch wilt maken van accounting naar controlling, op welk punt van je carrière je dan ook bent.

Wat is kenmerkend voor een échte controller?

Onze karaktereigenschappen zeggen iets over wie we zijn en kunnen een goede indicatie geven in welk beroep we passen. Check hieronder of je de volgende karaktereigenschappen bezit en ontdek of het beroep controller bij jou past.

Ondernemend: je bent een natuurlijke leider

Je bent ondernemend, wat vaak ook betekent dat je een natuurlijke leider bent die goed is in het overtuigen van anderen. Je bent een echte probleemoplosser en weet hoe je een team moeten aansturen of je hebt de ambitie om dit te doen. Je bent commercieel ingesteld en maakt makkelijk contact met andere mensen. Dat komt van pas als controller omdat je de coach en vraagbaak voor de assistent-controllers bent en jezelf als vakkundig sparringpartner profileert, zowel intern als extern.

Conventioneel: je bent graag in control

Een conventioneel persoon is voorzichtig, rustig, en besteedt veel aandacht aan details. Controllers kunnen hier zich vaak in vinden. Ze vinden het prettig om een helder plan te hebben omdat ze graag de volledige controle hebben. Ze zijn doorgaans netjes, opgeruimd en werken graag met gegevens in een gestructureerde omgeving. Als controller houdt je jezelf bezig met het het controleren van de juistheid van administraties en btw-aangiften, je verzorgt samen met het team implementaties bij klanten en bent in staat om verbeterpunten voor interne processen te analyseren.

Onderzoekend: getting to the bottom of things

Je vindt het leuk om zaken grondig te onderzoeken en problemen op te lossen. Als je iets te weten wilt duik je diep in de materie, dit doe je door relevante informatie te lezen en te bestuderen. Je hebt de neiging om situaties te analyseren voordat je een beslissing nemen. Jij bent een onafhankelijke denker die zowel nieuwsgierig als inzichtelijk is. Deze karaktereigenschap past bij een controller omdat kleine details een groot verschil kunnen hebben, en dat weet jij als geen ander.

Sociaal: samenwerken geeft je energie

Jij voelt je helemaal op je plek in allerlei verschillende sociale situaties. Je werkt graag samen met andere mensen en helpt anderen graag. Je bent empathisch, zorgzaam en bent goed in het begrijpen van de stemming en gevoelens van andere mensen. Je weet als geen ander hoe je een positieve energie opwekt en je energie is aanstekelijk. Als controller wil je het beste naar boven halen. In je relaties, je team én jezelf.

Realistisch: een objectieve blik

Als realist heb je een objectieve blik op de wereld. Je laat je niet snel beïnvloeden door idealistische doelen. Je bent loyaal aan de mensen om je heen en werkt hard om hun beloften na te komen. Je bent eerlijk en recht door zee met anderen en verwachten dat ook van hen. Je gelooft in standaardprocedures, verandering vind jij oké als de voordelen objectief aangetoond kunnen worden. Door jouw objectieve blik wordt niks aan het lot toegelaten. Jij bent in control en zorgt ervoor dat alle financiële processen gestroomlijnd verlopen. 

Kun je deze kernwaarden ook afvinken?

✓ Je wilt blijven groeien. Jij stelt doelen, maakt gericht plannen en bent altijd op zoek naar nieuwe kansen en mogelijkheden. Je wilt samen met een team en je klanten ondernemen op volle kracht.

✓ Je bent ambitieus en continu in beweging. Je anticiperen op veranderingen en bent altijd op zoek naar kansen om jezelf en je skills te ontwikkelen. Nieuwe ideeën en andere invalshoeken ontvang jij met open armen.

✓ Je gelooft in teamwork en ziet klanten als business partners. Je ontstijgt jezelf en weet als geen ander hoe je je kunt verplaatsen in de ander. Zo kom je met de beste oplossingen.

✓ Je bent niet bang om je verantwoordelijkheid te nemen. Je neemt je verantwoordelijkheid en komt afspraken na. Problemen ga weje niet uit de weg, maar pak je aan. Je bent niet bang om te leren van fouten.

✓ Je bent klantgericht. Je luistert goed, stelt de juiste vragen en denkt in oplossingen. Je handelt pro-actief en kijkt altijd vooruit. 

Houd hier rekening mee voordat je de switch maakt

Kun je jezelf vinden in de karaktereigenschappen hierboven? Dan is een carrièreswitch naar controller voor jou een optie! Maar waar houdt een controller zich eigenlijk mee bezig? En waar moet je op letten als je een carrièreswitch overweegt?

Als (assistent) accountant ben je vooral bezig met het verleden. Je bekijkt gegevens uit het verleden en vat transacties samen volgens de boekhoudregels. Als controller ben je daarentegen vooral bezig met de toekomst. Controllers houden zich bezig met planningen, prognoses en budgettering voor de toekomst. Het werk als controller is dus een stuk strategischer van aard. Klinkt dit voor jou als muziek in de oren? Zorg er dan voor dat je hier rekening mee houdt:

Focus op mindset

Als controller heb je een andere mindset nodig dan als (assistent) accountant. Dit heeft te maken met de manier van werken. De accountancy wereld is redelijk zwart op wit: aan de boekhoudregels moet je je nou eenmaal houden, buiten de interpretatie van boekhoudkundige richtlijnen. Als controller waan je je door veel grijs gebied omdat je werkt met planning, prognoses en budgettering. Niet alles is duidelijk, dus je moet je op je gemak voelen met het werken in deze grijze zone.

Upgrade je sociale- en presentatievaardigheden

Sociale en presentatievaardigheden zijn cruciaal voor een succesvolle controller. Als (assistent) accountant heb je meestal te maken met een hecht team in het bedrijf waar werkt. Je treedt meestal niet naar buiten. Als controller heb je daarentegen te maken met veel andere mensen, zowel intern als extern. Aan jou de taak om prognoses, processen en budgettering te presenteren aan je team en klanten en hen te overtuigen. 

TIP! Sta je nog aan het begin van je carrière? Probeer dan zoveel mogelijk vergaderingen en sociale bijeenkomsten bij te wonen met andere teamleden en klanten. Op die manier maak je er een gewoonte van om jezelf te laten zien en duidelijk te maken dat jouw mening en advies waardevol zijn. Als controller zul je merken dat je vaak aan anderen, zowel binnen als buiten je organisatie, een financieel concept uit moet leggen en je adviezen moet onderbouwen. Goede presentatie- en communicatieve vaardigheden zijn dan ook onmisbaar.

Sterk in je schoenen staan

Als (assistent) accountant hebben je beslissingen meestal te maken met het correct afsluiten van de boekhouding, het voorbereiden van jaarrekeningen en het doornemen van audits. Het nemen van deze beslissingen hebben niet noodzakelijk gevolgen voor anderen in het bedrijf, maar als je als controller werkt, moet je moeilijke beslissingen nemen op basis van de input die je verzamelt. Daarnaast moet je anderen overtuigen van jouw beslissingen. Hiervoor moet je sterk in je schoenen staan.

Word controller bij Moni!

Bezit jij meerdere of alle karaktereigenschappen van een controller? En merk je dat je iets wilt doen dat meer oplevert dan alleen het registreren en controleren van de boekhouding en het controleren van jaarrekeningen? Wil je liever de ‘waarom’ achter trends en cijfers verklaren? Als controller ga je een beeld schetsen van waar een bedrijf naartoe gaat en ben jij in control om ondernemers écht te helpen.

Wat je nog meer krijgt naast een uitdagende functie als controller

✓ Veel vrijheid binnen onze kernwaarden;

✓ Werkplezier in een jonge, dynamische omgeving;

✓ Training en coaching op basis van een persoonlijk opleidingsplan;

✓ Een goede balans tussen werk en privé;

✓ Geen stropdas, het knelt en het zegt niks over hoe goed je bent als controller;

✓ Team vakanties naar bijvoorbeeld Kroatië. 

Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan als controller voor verschillende organisaties in diverse branches, klanten te adviseren en samen te werken met een dynamisch team dat bestaat uit jonge, ambitieuze collega’s? Dan maken we graag kennis! Stuur een mailtje naar werkenbij@moni.nl of check de vacatures op onze website.