Werken bij

Moni blijft zich afvragen: dit moet toch handiger kunnen?

Moni bestaat tien jaar. Eén van de mijlpalen van de afgelopen tien jaar is de samenwerking met RedAnt. Vanaf 1 januari 2023 is RedAnt, het IT- en consultancybedrijf bedrijf dat Gert Wijnalda in 2000 oprichtte met Paul Hooijmans, verdergegaan onder de naam Moni IT & Consulting. Met de combinatie van IT, controlling en consulting wil Moni ook de komende tien jaar groeiende bedrijven helpen om met betere data betere beslissingen te maken. ‘We vragen ons continu af: dit moet toch handiger kunnen?”

Consult aanvragen
Moni blijft zich afvragen:  dit moet toch handiger kunnen?
  • Geschreven door

    Gert

    Wijnalda

  • Gepubliceerd op

    5/30/2024

Bijna 25 jaar ervaring sluit zich aan bij Moni
Met Moni IT & Consulting sluit zich in 2023 bijna 25 jaar ervaring aan. Gert Wijnalda houdt zich al sinds 2000 met zijn zakenpartner Paul Hooijmans bezig met het verhelderen en optimaliseren van bedrijfsprocessen met slimme software, integraties en apps. “Ik studeerde AI, in een tijd dat kunstmatige intelligentie nog niet hip was en Paul studeerde economie. We probeerden in de zakenwereld technologie en innovatie bij elkaar te brengen”, vertelt Gert. “Paul specialiseerde zich als econoom in het optimaliseren van bedrijfsprocessen, ik zat meer aan de technische kant. Ik hield me bezig met de vraag: als je allerlei verschillende systemen delen van je proces vastlegt, hoe krijg je dan de data van al die dingen die je doet bij elkaar in één systeem?” Wat begint met een website en het oplossen van ‘een probleempje bij de klant’ groeit in meer dan twintig jaar uit tot een bedrijf dat zich specialiseert in het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het bij elkaar brengen van data. Twee dingen die volgens Gert onlosmakelijk zijn verbonden. “Consultancy en IT hebben heel veel met elkaar te maken. Als je ziet wat er beter kan bij een klant, dan is het ook fijn dat je dat meteen voor elkaar kan krijgen.”

 

Waardevolle combinatie tussen IT, consultancy en controlling

Gert en Paulgaan zich vanaf 2016 specialiseren in Exact Online, wanneer meer en meer ondernemers ‘in de cloud’ gaan werken. In de jaren die volgen, komen ze ook de specialisten van Moni regelmatig tegen. Gert: “Moni houdt zich bezig met controlling. Als je wat wilt zeggen over de cijfers van een onderneming, moeten al die cijfers wel eerst bij elkaar komen. Als de cijfers vervolgens bij elkaar komen, ontstaan er vaak vervolgvragen over de cijfers die niet per se in een financiële administratie staan, maar die je wel inzichtelijk wilt hebben. Liefst nu meteen”, schetst Gert. “Onze consultancytak en Moni hebben elkaar daar heel erg in gevonden. We hebben een flink aantal projecten samen gedaan en we dachten: er zit wel muziek in deze samenwerking. Laten we eens nadenken of we elkaar nog verder kunnen versterken.” De eerste gesprekken zijn in 2022 gestart en vanaf 1 januari 2023 is de aansluiting van RedAnt bij Moni, onder de naam Moni IT & Consulting, een feit. “Dat ging snel omdat onze culturen bij elkaar passen, maar ook omdat we dezelfde ideeën en een toekomstvisie delen waarin controlling, consulting en IT bij elkaar komen.”


Het begint met de vraag: dit moet toch handiger kunnen?

Als controlling, consulting en IT bij elkaar komen, krijgen ze inzichten die gebaseerd zijn op harde data en kunnen bedrijven vaak efficiënter werken. “Je ziet dat bedrijven online in heel veel verschillende pakketten werken. Op een gegeven moment weet je niet meer precies wat waar staat en waarom. En soms weetje het wel, maar praat de data niet met elkaar en ben je veel tijd kwijt om data van het ene systeem naar het andere te brengen.” Wat Gert en zijn collega’s veel zien in de praktijk is de impuls om iemand in te huren voor dat werk. “Als het gaat om 40 orders per dag, kan dat nog wel. Maar als het 400 orders zijn, moet je een hele nieuwe afdeling oprichten. Het moment waarop ondernemers denken: hé, dit moet toch handiger kunnen, dat is meestal het moment waarop wij in beeld komen.” Daar zit volgens Gert precies de synergie met de controllers van Moni. Die zien in de organisatie bepaalde dingen gebeuren, bijvoorbeeld dat iemand in een magazijn nog handmatig bonnen print en vervolgens een uur bezig is om producten te verzamelen. “Onze consultants kunnen dan snel identificeren welke processen handiger kunnen en kennen een scala aan tools die daarbij kunnen helpen.”

 

Goede data-ontsluiting nog belangrijker in AI-tijdperk

Moni heeft niet alleen de nodige ervaring als het gaat om business intelligence, maar ook een sterke visie op de toekomst. Zeker nu de ontwikkeling van AI zo snel gaat, is het volgens Gert belangrijker dan ooit om je data op orde te hebben. “Er wordt veel gepraat over business intelligence en data-analyse met AI, maar dat gaat heel snel mank omdat veel ondernemers nog aan het begin staan. Simpelweg omdat ze hun data nog niet op één plek hebben. En als die data al op één plekstaat, is die data niet goed genoeg opgeschoond om er ook chocola van te kunnen maken.” Data ontsluiten, opschonen en daar een goede rapportage van maken, daarmee begint het. “Dan heb je als mkb-ondernemer al een wereld gewonnen. En pas als je dat voor elkaar hebt, kun je er met goede AI-tools nieuwe inzichten uit halen.” Daar zit ook dé toegevoegde waarde van Moni. En die wordt de komende jaren steeds belangrijker. “De ontwikkelingen gaan sneller dan ooit, dus je hebt specialisten nodig om de dingen bij elkaar te brengen.”

 

De betrouwbaarheid van Moore MKW en de innovatieve kracht van Moni
Gert ziet sinds begin 2023 dagelijks de meerwaarde van de samenwerking tussen IT, consultancy en controlling bij Moni. “We maken onderdeel uit van Moore MKW, een betrouwbare organisatie die meer dan 40 jaar bestaat. En als Moni zijn we niet zomaar een partijtje: we kunnen dingen niet alleen technisch uitvoeren, maar kunnen ook een interpretatie geven aan de cijfers en kennis halen uit jouw data. Je hebt je eigen business controller, zodat je ook echt iets kan met de inzichten uit je dashboards.” Daarnaast is de cultuur innovatief en open. “We vragen ons continu af: dit moet toch handiger kunnen? We vinden als consultants overal iets van, maar we zijn ook de ontwikkelaars van de tools die dingen daadwerkelijk mogelijk maken.” Zo wordt op dit moment binnen Moni gewerkt aan een eigen dataplatform, de betaversie is klaar. “Hier kun je als niet-techneut je eigen ‘data warehouse’ aanmaken en al je data samenbrengen. We willen als Moni de expert zijn die data kan samenbrengen voor de pakketten die in Nederland veelgebruikt worden. Want als je dat niet kunt, dan kun je niet verder.”