Nieuws

5 signalen dat je jouw administratie niet op orde hebt

Een gezonde administratie helpt je organisatie met de verloop van verschillende operationele processen én levert je voordelen op zowel tactisch als strategisch gebied. Van groot belang dus, maar hoe weet je of je jouw administratie op orde hebt?

Consult aanvragen
5 signalen dat je jouw administratie niet op orde hebt
  • Geschreven door

  • Gepubliceerd op

    12/20/2021

Een goede administratie is essentieel voor een onderneming. Zoals de kwaliteit van je product of dienst het succes van je organisatie bepalen, zo bepaalt de kwaliteit van je administratie de manier waarop deze producten of diensten worden ervaren. Een gezonde administratie helpt je organisatie met de verloop van verschillende operationele processen én levert je voordelen op zowel tactisch als strategisch gebied. Van groot belang dus, maar hoe weet je of je jouw administratie op orde hebt? Om je hierbij te helpen geven we je hieronder 5 signalen waar je op moet letten.

1. Een overvloed aan papierwerk

We schreven er al eerder over bij onze 4 tips om jou te ontzorgen van je financiële administratie. Een lade vol met administratieve papieren is niet meer van deze tijd. Heb jij een overvloed aan papierwerk? Dan wordt het natuurlijk lastig om je administratie op orde te krijgen. Door je administratie te digitaliseren zorg je ervoor dat al de documenten die je nodig hebt altijd en overal toegankelijk zijn. Dit is een hele simpele manier om je operationele processen te optimaliseren. Je hebt op deze manier namelijk veel beter overzicht én je bespaart tijd.

2. Onvoorziene betalingsherinneringen

Betalingsherinneringen zijn ook een teken dat je jouw administratie niet goed bijhoudt, je hebt dan namelijk geen inzicht in je nog te betalen facturen. Krijg je te vaak betalingsherinneringen, dan kan dit problemen veroorzaken. Deze problemen ontstaan als je vaak nalatig bent hierin. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in een verslechterde relatie met je leveranciers en dat wil je natuurlijk voorkomen. Je kunt dit soort processen voor een deel automatiseren door gebruik te maken van een programma zoals Exact Online.

3. Onvoldoende inzicht

Met een gezonde administratie is het de bedoeling dat je inzichten krijgt in de stand van zaken. Zo kun je op basis van je administratie strategische beslissingen nemen. Dit lukt echter niet als je actuele cijfers afwijken van je verwachtingen. Dit is daarom ook een signaal dat je je administratie niet op orde hebt. Problemen ontstaan door afwijkende cijfers. Zo kom je namelijk voor verrassingen te staan of neem je de verkeerde strategische beslissingen voor je onderneming. Als je administratie op orde is, dan zul je altijd de juiste inzichten hebben. Dit doe je door je administratie consequent en kwalitatief bij te houden.

4. Liquiditeitsproblemen

Voor een onderneming is liquiditeit natuurlijk noodzakelijk. Door een slechte administratie kan het echter zo zijn dat je niet kunt voldoen aan bepaalde financiële verplichtingen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen, dat je door liquiditeitsproblemen de Btw-aangifte niet kunt betalen.. Dit kan resulteren in een boete van de fiscus en zo stapelen de problemen zich op.

5. Stress

Ervaar je veel stress doordat je niet weet hoe je er financieel gezien voor staat? Ook dit kan een signaal zijn dat je je administratie niet op orde hebt. Een administratie die niet op orde is, kan natuurlijk voor een hoop stress zorgen. Gelukkig zijn er makkelijke manieren om je administratie te ordenen, zodat jij van deze stress af bent. Wij hebben hier 4 tips om jou te ontzorgen van je financiële administratie.

Kundig en zorgeloos ondernemen

Zodra je één of meer van deze signalen herkent bij je eigen onderneming, wordt het dus tijd om actie te ondernemen. Voorkomen is ook hier beter dan genezen. Een administratie die op orde is, draagt namelijk bij aan het succes van je onderneming. Door inzichtelijk te hebben hoe je er financieel voorstaat, kun je kundig en zorgeloos ondernemen en dat willen we natuurlijk allemaal. Bij Moni helpen we vele bedrijven met hun administratie zodat zij optimaal kunnen ondernemen. Wil je meer weten over hoe wij dat doen, lees dan hier over ​​onze services!